Απλά μαθήματα κανονισμών

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011, 02:02

Ολα τα χέρια δεν είναι ίδια...

Δόξα τω Θεώ, από κανονισμούς κάτι γνωρίζουμε. Η επανάληψη, όμως, δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν. Κι επειδή είναι πολύ «φρέσκα» τα παραδείγματα, ας δούμε τι σχολίασε ο Περικλής Βασιλάκης σε περιπτώσεις «χεριών» εντός περιοχής, σε αγώνες του Σαββατοκύριακου (3-4/12) της Σουπερλίγκα. Παράλληλα, παραπέμπουμε κάθε ενδιαφερόμενο σε ένα πολύ διαφωτιστικό άρθρο.


Εστιάζουμε σε δύο χρονικά διαστήματα του βίντεο: 1.48 μέχρι 2.13 και 7.04 μέχρι 7.18. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από το βίντεο απουσιάζουν δύο υποτιθέμενα «χέρια», που έγιναν εντός περιοχής στο παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ. Δεν θεωρήθηκαν καν αμφισβητούμενα, με τον εκφωνητή χαρακτηριστικά να σχολιάζει στο ένα εξ' αυτών, που ήταν ίδιο με αυτό που δόθηκε σε βάρος μας το Σάββατο (3/12), «ούτε συζήτηση».

Σε άρθρο του diaitisia.gr διαβάζουμε τα εξής (και πατώντας στο σχετικό λινκ θα οδηγηθείτε στο κάτω μέρος σε ένα εκπαιδευτικό βίντεο-κουίζ):

Είναι γνωστό ότι η δέκατη περίπτωση των αμέσων φάουλς είναι η παράβαση του χεριού, δηλαδή το παίξιμο της μπάλας, από κάποιον παίκτη, με τα χέρια του, ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ.

Η «πρόθεση» είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να εκτιμήσει ο Διαιτητής, προκειμένου να αποφασίσει αν θα σφυρίξει μια τέτοια παράβαση ή όχι. Όταν λέμε ότι ένας παίκτης έχει πρόθεση εννοούμε τη θέληση, τη διάθεση, την ενδόμυχη τάση να παίξει τη μπάλα με το χέρι. Μια κίνηση του χεριού προς τη μπάλα με νόημα, όπου όλα αυτά φαίνονται, εκπέμπονται μέσα από αυτή την ίδια τη κίνηση.

Πως όμως θα εκτιμηθεί αυτή η «πρόθεση» ώστε το σύνολο τέτοιων περιπτώσεων να απαντούν με την ίδια απόφαση; Αυτό είναι ένα ζήτημα δύσκολο. Μπροστά λοιπόν σ’ αυτή τη δυσκολία το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο,η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου θέτουν κάποιες προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες, πρέπει ο Διαιτητής χρησιμοποιώντας τις, να πάρει απόφαση στις περιπτώσεις παράβασης χεριού.

Εάν ο παίκτης παίζει την μπάλα με το χέρι με πρόθεση, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

• Το χέρι πήγε στην μπάλα ή η μπάλα στο χέρι;
• Τα χέρια ή οι βραχίονες του παίκτη είναι σε "φυσική" θέση;
• Ο παίκτης θέλει να "πιάσει περισσότερο χώρο" χρησιμοποιώντας τους βραχίονές του;
• Ο παίκτης προσπαθεί να αποφύγει να χτυπήσει η μπάλα το χέρι του;
• Η απόσταση που διήνυσε η μπάλα, πριν χτυπήσει το χέρι του παίκτη
• Ο παίκτης είναι ικανός να αποφύγει να χτυπήσει η μπάλα στο χέρι του;
• Ο παίκτης χρησιμοποιεί εσκεμμένα το χέρι ή τον βραχίονά του για να αγγίξει την μπάλα;

Οι διαιτητές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πιθανές πρόσθετες περιστάσεις και συνέπειες, π.χ. πού και πώς συνέβη η παράβαση (σταμάτησε μια επίθεση με προϋποθέσεις; εμπόδισε μια προφανή ευκαιρία για επίτευξη τέρματος;) και τότε πρέπει να τιμωρούν κατάλληλα, σύμφωνα με τους Κανόνες του Παιχνιδιού.

Και η απάντηση στο κουίζ, για όσους είδαν το βίντεο:

Η μπάλα κτυπά στο χέρι του αμυνόμενου. Ο διαιτητής έλαβε υπόψη του την κοντινή απόσταση μεταξύ του κεφαλιού του αντιπάλου και του χεριού, το γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής δεν κοιτούσε προς την κατεύθυνση της μπάλας και κατά συνέπεια δεν είδε καθόλου την μπάλα και για τους λόγους αυτούς ο ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε να απομακρύνει το χέρι του. Κατά την άποψη του διαιτητή τα ζητήματα αυτά υπερίσχυσαν του γεγονότος ότι το χέρι δεν βρίσκονταν σε φυσική θέση, και κατά συνέπεια η απόφασή του να επιτρέψει την συνέχεια του παιχνιδιού είναι δικαιολογημένη. Ωστόσο, εάν ο διαιτητής αποφασίσει ότι η αφύσικη θέση του χεριού υπερισχύει όλων των υπολοίπων ζητημάτων, τότε θα έπρεπε να είχε καταλογιστεί ένα λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι.

Φυσικά στη δική μας περίπτωση (σε αντίθεση με το βίντεο του κουίζ) δεν υπήρχε καμία «αφύσικη θέση» του χεριού...

Άνδρες: τελευταίος αγώνας
Σάββατο, 11 Μαΐου6-3ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
vs
ΑΠΟΛΛΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Γήπεδο: ΒΥΡΩΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Νέοι: τελευταίος αγώνας
Κυριακή, 21 Απριλίου4-0ΑΠΟΛΛΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
vs
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Γήπεδο: ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΕΛΣΑ - SILGAN Spiliopoulos - School of Languages αξία - Όμιλος Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης - Φροντιστήρια αξία στο Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου, Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Γαβαθά Ταβέρνα - Το Στέκι του Ανδρέα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΑΛ. ΚΑΙ ΠΑΡ. ΚΑΡΜΠΑΔΑΚΗΣ - 4ty.gr I Love Souvlaki Platinum Facility Services e-moto.gr ΦΕΛΕΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ - ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΤΤΙΚΗ Vostok-Europe Γιασαφάκης Χρώματα Αυτοκινήτων Dole Hellas LTD Ενοικίαση ιστιοπλοϊκών σκαφών Ταβερνάρης ID SPORTS